dimarts, 3 de febrer del 2009

HEM FET DE FORNERS!!

Aquest dilluns a la tarda, han vingut la Jamila i en Mohamed.
Són els pares de l´Ishac de la nostra classe. En Mohamed és
forner i pastisser professional.

Ens han vingut a ensenyar com es fan els croissants i les baguettes, dues
especialitats típicament franceses (baguette vol dir barra de pa petita).
Ja sabeu que França és el país que estudiem en el projecte.

Abans, però, us explicarem la llegenda d´on ve el croissant.

Al S.XVII, els turcs estaven en guerra amb Àustria. Ja havien conquerit molt territori,
i es diposaven a envair la capital: Viena.
Per a fer- ho, van excavar galeries per sota terra per passar per sota de les muralles. Això ho feien a la nit. Ja sabeu que els forners treballen de nit. I els forners de Viena van ser els que van descobrir per la nit els turcs amb els seus túnels. Així, van poder donar l´alarma i van fer marxar els turcs.

Per a celebrar- ho, els pastissers vienesos van dissenyar el "croissant", inspirant- se en la bandera turca, que té una mitja lluna. Més endavant, els francesos es van aficionar molt a menjar- ne, i avui dia, no hi ha "petit déjeuner" (esmorzar)que es faci a França que no porti un croissant.
Oi que se semblen, la mitja lluna i el croissant?

COM HO VAM FER?

Per començar- nos a ambientar, en Mohamed ens va portar uns croissants i unes baguettes ja fets, perquè els poséssim al forn i s´anéssin fent. Així podríem berenar mentre anàvem treballant. Ens esperava molta feina!!




Els croissants: abans de posar-los al forn....




... i un cop ja cuits.



Les baguettes abans de coure....




... i a punt de menjar!!! To feia una bona olor!!


En Mohamed ens explicava com ho faríem.
Aquí ja comencem a barrejar els ingredients.



Un cop posats els ingredients, es comença a barrejar.
Us expliquem la recepta:
- 1 quilo de farina.
- 20 grams de sal.
- 20 grams de sucre.
- 20 grams de mantega.
- Margarina al gust.
- Llevat segons el temps ( si fa més calor, menys. Si fa més fred, més).
Barrejar ben barrejat, deixar reposar, estirar la massa.
Fer els croissants i fornejar a 190º durant 15 minuts.
I,.....nyam, nyam!!! què bons!!!


La Jamila fent la massa.

Aqui la massa ja està reposada i estirada.
En Mohamed fa els talls per a preparar els croissants.



De cada tira se´n fan triangles.




El triangle s´estira, se li fa un tall i s´enrotlla.
És un secret. Pregunteu- ho als nostres forners!!
Vinga, mans a l´obra, o a la massa....












Veieu, com anaven quedant?





Els aprenents de forners van fent croissants.



Més croissants...




Acabats de sortir del forn!!!



A punt de tornar a berenar.



Aqui estem tota la colla de forners i forneres, satisfets
de la feina feta i amb l´estòmac ple!!!!
Donem les gràcies a la Maria del Mar i a l´Antònia per
la seva inestimable col-laboració.
També donem les gràcies a la Jamila i en Mohamed, per haver- nos
ensenyat tantes coses.
Ens ho vam passar pipa!!!
Més endavant tenim previst fer crêpes (amb la mare de l´Oriol), truites a la francesa (amb la mare de l´Abraham) i la lectura en francés d´un petit conte (amb la mare de l´Adrià), i moltes coses més!!! Us anirem informant!!!
petit conte en francès
Ah!!!! La pregunta de sempre:
Quina és la capital de Turquia?
ADÉUUUUUUU.....


















4 comentaris:

  1. hOLA NOIS SOU SUPER TREMPATS . M'ENCANTA TOT EL QUE FEU I L'INTERÈS QUE HI POSEU


    AH I SOUS ELS MILLORS FENT LA FILA ,,SI SENYORS US FELICITO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    LA CAPITAL DE TURQUIA EM PENSO QUE ES............ ENKARA


    US ESTIMO MOLT


    MARGA

    ResponElimina
  2. Hola a la classe dels Tiranosaures!!!

    Enhorabona a tots,

    Ens agrada molt poder veure la feina tant interessant que feu i les ganes que hi poseu, sous uns verdaders dinosaures!

    Continueu així! Felicitats pel blog.

    Manel i Carme

    ResponElimina
  3. Hola, som:en david rodroguez, en david andres-cortes i en Juan.
    Fa uns dies vam fer croissants al menjador de l'escola.
    Els vam fer de:ous farina, sucre, sal, margarina i llevat.
    Vam amassar tots els ingradeients i els vam posar al forn.
    Estaven molt bons aquells croissants.
    Fins aviat.

    ResponElimina
  4. Hola soc la Paula m´hagues agradat molt venir a fer croissants i baguettes
    però moltes gracies pel croissant.

    adeu a tots!!!!!!

    ResponElimina